Τρία κόκκινα κρασιά Μπουτάρη διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό κρασιών, στο πλαίσιο της έκθεσης PROWEIN, που πραγματοποιείται από 19 έως 21 Μαρτίου 2000 στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας.

Τα κρασιά Μπουτάρη προσέθεσαν άλλη μία μεγάλη διάκριση στην ιστορία των 120 χρόνων της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού δοκιμάσθηκαν 1225 κρασιά από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων μόνο 13 ελληνικά έλαβαν τιμητική διάκριση. Από αυτά, τρία κρασιά Μπουτάρη, το Merlot-Ξινόμαυρο (1998), το Κτήμα Φιλυριά (1997) και η Γουμένισσα Μπουτάρη (1998), βραβεύθηκαν, επιβεβαιώνοντας την θέση τους στα καλύτερα κρασιά του κόσμου.

Το Merlot-Ξινόμαυρο, τοπικός οίνος Ημαθίας, σοδειάς 1998, είναι ένα καινούργιο κρασί που απέσπασε τη διάκριση αυτή από την πρώτη του συμμετοχή σε παγκόσμιο διαγωνισμό. Αποτέλεσμα μακρόχρονων πειραματικών οινοποιήσεων της εταιρείας, αποτελεί αρμονικό πάντρεμα του Ξινόμαυρου, της πιό αξιόλογης ερυθρής ποικιλίας της Βόρειας Ελλάδας με το Merlot, μιας από τις πιό δημοφιλείς ερυθρές ποικιλίες στον κόσμο.

Το Κτήμα Φιλυριά, Ο.Π.Α.Π. Γουμένισσας, σοδειάς 1997, προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα της εταιρείας στην ομώνυμη Κοινότητα του Κιλκίς και συνδυάζει την ποικιλία Ξινόμαυρο με τη Νεγκόσκα. Χαρακτηρίζεται από βαθυκόκκινο χρώμα, πολύπλοκο άρωμα, πλούσιο σώμα, καλή δομή και φινέτσα. Κυκλοφορεί μετά από παλαίωση για έναν τουλάχιστον χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Η Γουμένισσα Μπουτάρη, σοδειάς 1998, ένα από τα κλασσικά κόκκινα κρασιά της εταιρείας, προέρχεται από την ομώνυμη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και είναι από τα αγαπημένα διεθνώς κρασιά. Οι ποικιλίες της, το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα, μετά από παλαίωση τουλάχιστον ενός χρόνου σε δρύινα βαρέλια, δίνουν ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί με πλούσιο άρωμα.

Όλα τα κρασιά που βραβεύθηκαν στον διαγωνισμό μπορείτε να τα απολαύσετε στην Ελλάδα, μια και οι σοδειές που βραβεύθηκαν είναι αυτές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.