«…Ακόμη κι’ αν δε γνωρίζετε τίποτα για το ελληνικό κρασί, πιθανότατα θα έχετε ακούσει το όνομα ΜΠΟΥΤΑΡΗ»

Με αυτά τα λόγια προλογίζει το αμερικάνικο περιοδικό Wine & Spirits την επιλογή της Μπουτάρη για την διάκριση της ως Οινοποιείο της Χρονιάς 2001. Η μακρά παράδοση και συνέπεια της εταιρείας στη σταθερά υψηλή ποιότητα αναγνωρίζονται από το περιοδικό, το οποίο ανανεώνει για πέμπτη φορά την ψήφο εμπιστοσύνης του, καθιερώνοντας την Μπουτάρη ως το κορυφαίο Οινοποιείο στην Ελλάδα.

Το Wine & Spirits απολαμβάνει ευρείας αναγνωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρείται από τα εγκυρότερα περιοδικά του χώρου. Η διαδικασία επιλογής, η οποία κατατάσσει τους υποψηφίους ανά χώρα και οινοπαραγωγική περιοχή, γίνεται με οινογευστικές δοκιμές, που διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι παραγωγοί με τις καλύτερες επιδόσεις αναγνωρίζονται ως Ιnternational Wineries of the Year (Διεθνή Οινοποιεία της Χρονιάς) και κατατάσσονται στη λίστα των καλύτερων Οινοποιείων του κόσμου.

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό άρθρο του περιοδικού η διάκριση της Μπουτάρη βασίστηκε στην ιστορία και διαδρομή της, στις πρωτοποριακές για τον ελλαδικό χώρο επεμβάσεις της στην οινοπαραγωγική ζωή του τόπου, στα προϊόντα, τα οποία διακρίνονται συνεχώς και στα οποία αντικατοπτρίζεται ο δυναμισμός της.

Ενδεικτικό εξάλλου είναι το ότι σε ειδική έκδοση του Wine & Spirits, η οποία περιλαμβάνει τα 100 καλύτερα κρασιά στον κόσμο για το 2000 (Annual Buying Guide), περιλαμβάνεται η Σαντορίνη Μπουτάρη, ως η καλύτερη εκδοχή οινοποίησης της ποικιλίας Ασύρτικο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις σελίδες του Οδηγού. Η επιλογή έχει γίνει μετά από δοκιμή 5.239 κρασιών από όλο τον κόσμο.