Η Ένωση Ελλήνων Δημοσιογράφου Οίνου (ΕΛΔΟΙΝ) επέλεξε την αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα και την τίμησε απονέμοντάς της τον τίτλο της ΟΙΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2001, καθιερώνοντας παράλληλα και έναν καινούριο θεσμό στα ελληνικά οινικά δρώμενα. Η ΕΛΔΟΙΝ είναι μία ένωση με πλούσια δραστηριότητα που αποτελείται από εξειδικευμένους δημοσιογράφους – γευσιγνώστες, ενήμερους της παγκόσμιας επικαιρότητας και των διεθνών τάσεων. Ο στόχος του νέου θεσμού, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ένωσης, είναι η ανάδειξη εκείνων των ανθρώπων που ξεχώρισαν και συντέλεσαν στη διατήρηση, διάδοση και εξέλιξη του οινικού πολιτισμού της χώρας μας.

Η επιλογή της Ρωξάνης Μάτσα συνδέεται με την έντονη αμπελουργική δράση της και την απόφασή της να δουλέψει τη γη ξαναδίνοντας ζωή στο χαρισματικό προγονικό κτήμα της σε μία εποχή που πολλοί αμπελουργοί της Αττικής περιοχής σπεύδουν να απαλλοτριώσουν τα αμπέλια τους.

Η Ρωξάνη είναι απόγονος της ιστορικής οικογένειας Καμπά και κληρονόμος του γνωστού Κτήματος Μάτσα, ενός αμπελώνα συνολικής έκτασης 100 περίπου στρεμάτων στην Κάντζα της Αττικής. Πρόκειται για έναν ιστορικό αμπελώνα, λίκνο της ποικιλίας Σαββατιανό, που, την τελευταία, όμως, δεκαπενταετία σε συνεργασία της Ρωξάνης Μάτσα με την εταιρεία Μπουτάρη, αναμπελώνεται διαρκώς προκειμένου να ανταπεξέλθει στις επιταγές των καιρών. Το Σαββατιανό εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα, ο οποίος, σήμερα, έχει επιπρόσθετα Ασύρτικο, Ροδίτη και Μαλαγουζιά ενώ ένα τμήμα του έχει φυτευθεί πειραματικά με ξένες λευκές (Chardonnay & Viognier) και διάφορες ερυθρές ποικιλίες. Η Μαλαγουζιά είναι η ποικιλία που έχει επιδείξει τις καλύτερες προυποθέσεις επέκτασης, μια και έχει εγκλιματιστεί εξαιρετικά στο μικροκλίμα του κτήματος και σταδιακά θα φθάσει να αποτελεί το ένα τρίτο περίπου του αμπελώνα.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα, οι πειραματισμοί και οι οινοποιήσεις γίνονται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 με την αρωγή και την υποστήριξη της εταιρείας Μπουτάρη, η οποία συνεργάζεται κατά αποκλειστικότητα με την Ρωξάνη Μάτσα προσφέροντας τεχνογνωσία και διανομή των κρασιών του κτήματος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Τα κρασιά που παράγονται σήμερα από τον ιδιόκτητο αμπελώνα είναι το κλασσικό «Κτήμα Μάτσα» που προέρχεται από Σαββατιανό αμπελιών άνω των 35 ετών (vieilles vignes), το «Λαουτάρι» που παράγεται από Ασύρτικο, Ροδίτη και Σαββατιανό και αποτελεί μία πιο μοντέρνα εκδοχή του κτήματος και η «Μαλαγουζιά», ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί από την ομώνυμη ποικιλία.

Η βράβευση της Ρωξάνης Μάτσα έγινε την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2002 στο κτήμα Νάσιουτζικ παρουσία καλεσμένων από τον ευρύτερο χώρο του ελληνικού κρασιού.