Όμιλος Μπουτάρη

Ιστορική Αναδρομή

1879

Ίδρυση της Εταιρίας

Ο Ιωάννης Μπουτάρης ιδρύει στη Νάουσσα μια οικογενειακή οινοποιητική εταιρεία την “Ι. Μπουτάρης & Υιος Α.Ε.”.

1890

Γέννηση της Νάουσας Μπουτάρη

Παράγεται η πρώτη σοδειά της Νάουσσας Μπουτάρη, του πρώτο κόκκινου κρασιού που κυκλοφόρισε εμφιαλωμένο στην ελληνική αγορά.

1930-1960

Ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Η Νάουσσα Μπουτάρη αποκτά την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ελλήνων καταναλωτών. Επεκτείνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας, δημιουργούνται νέα προϊόντα και ξεκινά η εξαγωγική δραστηριότητα στην Αίγυπτο, την Τουρκία, την Αυστρία και την Ιαπωνία.

1970

Επενδύσεις σε Αμπελώνες και Οινοποιεία

Την δεκαετία του 1970 δημιουργείται ο πρώτος αμπελώνας “Ονομασίας Προέλευσης”, επεκτείνεται η παραγωγή, αναπτύσσονται νέα προϊόντα και δημιουργούνται οινοποιεία και αμπελώνες σε επιλεγμένες περιοχές Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.).

1984

Επέκταση στην αγορά των τροφίμων

Το 1984, όταν η εταιρία Μπουτάρη έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην αγορά εμφιαλωμένου οίνου με μερίδιο μεγαλύτερο του 20%, αποφασίστηκε η επέκταση στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων, με την εξαγορά της εταιρείας “Βοσινάκης Α.Β.Ε.Ε.”, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φρυγανιών στην Ελλάδα.

1987

Είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το 1987 η εταιρία Μπουτάρη είναι μία από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου ποτών που εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

1988-1990

Επέκταση στο χώρο των Ποτών

Το 1988 στα πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρίας για επέκταση στην αγορά των οινοπνευματωδών ποτών, η εταιρία Μπουτάρη αναλαμβάνει την εμπορία και διανομή των προϊόντων της “United Distillers Plc”, (νυν DIAGEO) στην Ελλάδα. Το 1989 δημιουργείται η “United Distillers Boutari” (UDB), η οποία αναδεικνύεται σαν την πρώτη σε ανάπτυξη εταιρεία της United Distillers παγκοσμίως. To 1990 η UDB αποκτάει την αποκλειστική αντιπροσώπευση και διανομή των προϊόντων Bacardi στην Ελλάδα.

1991

Νέα επέκταση στο χώρο του Κρασιού

Το 1991 η εταιρεία εξαγοράζει το 67% των μετοχών της “Α. Καμπάς Α.Ε.”, της παλαιότερης εταιρείας κρασιού στην Αττική, με μεγάλη ακίνητη περιουσία συνολικής έκτασης 1500 στρεμμάτων περίπου.

1992

Επέκταση στο χώρο της Μπύρας και του Νερού

Το 1992 η εταιρεία εξαγοράζει από την γαλλική πολυεθνική B.S.N., το 67% των μετοχών της ζυθοποιίας “Henninger Hellas S.A.”, την οποία μετονομάζει σε Ζυθοποίια Βορείου Ελλάδος Α.Ε. Παράλληλα, εξασφαλίζει την αποκλειστική αντιπροσώπευση και διανομή του γαλλικού μεταλλικού νερού Evian στην Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά επιτυγχάνεται συμφωνία με την Tuborg International για την αποκλειστική παραγωγή, προώθηση και διανομή της μπύρας Tuborg στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

1994

Εστιασμός σε προϊόντα χαμηλού αλκοολικού βαθμού

Με στόχο τον εστιασμό σε ποτά χαμηλού αλκοολικού βαθμού, αποφασίζεται η πώληση του μεριδίου της στην “United Distillers Boutari” στην “United Distillers Plc” και η πώληση τη “Βοσινάκης Α.Β.Ε.Ε.” στον Όμιλο Φάγε.

Δημιουργία του Ομίλου Μπουτάρη

Για την καλύτερη διαχείριση των πόρων της εταιρίας, γίνεται απόσχιση του οινοποιητικού κλάδου και δημιουργείται η μητρική εταιρία του Ομίλου “Ι.Μπουτάρης & Υιός Holding Α.Ε.”, εταιρία Συμμετοχών & Επενδύσεων. Μετά την απόσχιση του οινοποιητικού κλάδου δημιουργείται η θυγατρική οινοποιητική εταιρεία του Ομίλου “Ι.Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε.”.

1995

Είσοδος στο χώρο των αναψυκτικών

Η θυγατρική εταιρία του Ομίλου Α. Καμπάς Α.Ε. εισέρχεται δυναμικά στον χώρο των αναψυκτικών με την συμφωνία της με την Schweppes Europe για την αποκλειστική παραγωγή, διάθεση και προώθηση των αναψυκτικών Schweppes στην Ελλάδα.

Πώληση της ακίνητης περιουσίας της “Α. Καμπά Α.Ε.”

Ο Όμιλος Μπουτάρη πουλάει την ακίνητη περιουσία & το σύνολο των μετοχών του στην εισηγμένη εταιρεία “Α.Καμπάς Α.Ε.” σε όμιλο επενδυτών του κατασκευαστικού κλάδου, διατηρώντας τον οινοποιητικό κλάδο και την εκμετάλλευση των σημάτων της εταιρίας.

1996

Συνεργασία με τον γαλλικό οίκο Veuve Clicquot Ponsardin

Η Ι. Μπουτάρης & Υιος Οινοποιητική αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση και προώθηση των προιόντων του διάσημου οίκου Veuve Clicquot Ponsardin στην Ελλάδα.

1997

Γέννηση ενός ΜΥΘΟΥ

Πραγματοποιείται με επιτυχία η εισαγωγή της νέας ελληνικής μπύρας “ΜΥΘΟΣ” στην ελληνική αγορά.

1997-1998

Διεύρυνση της γκάμας των κρασιών

Η Ι. Μπουτάρης & Υιος Οινοποιητική Α.Ε. ξεκινάει δύο πολύ σημαντικές συνεργασίες με πολύ γνωστούς και καταξιωμένους οίκους κρασιών του εξωτερικού, τον Ιταλικό οίκο Antinori και τον Χιλιανό οίκο Montes Chile.

1998

Νέο αποτελεσματικότερο εμπορικό σήμα

Το 1998 για την καλύτερη εξυπηρέτηση της αγοράς και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος δημιουργείται η θυγατρική εταιρεία “Μπουτάρη Εμπορική Βιομηχανική & Εμπορική Εταιρεία Ποτών” και ορίζεται ως αποκλειστικός μεταπωλητής των προϊόντων της “Ι.Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε.” και της “Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος Α.Ε.” στην ελληνική αγορά.

1999

Στρατηγική συνεργασία με θεσμικούς Επενδυτές

Τον Ιούνιο του 1999 υπογράφεται συμφωνία για την είσοδο θεσμικών επενδυτών στο Μετοχικό Κεφάλαιο των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου Μπουτάρη, υπό τον συντονισμό της Global Finance A.E.

2000

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Τον Οκτώβριο του 2000 ολοκληρώνεται με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών μέσω του Χ.Α.Α.. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών εταιριών με την συμμετοχή των λοιπών μετόχων τους.

2002

Στρατηγική συνεργασία με την SCOTTISH & NEWCASTLE PLC

Ο Όμιλος Μπουτάρη προχωράει σε στρατηγική συμμαχία με την SCOTTISH & NEWCASTLE Ltd., την 2η σε μέγεθος ζυθοποιία στην Ευρώπη. Η S&N επενδύει στην μπύρα Μύθος εξαγοράζοντας το 46,53% της Μύθος Ζυθοποιίας Α.Ε.